Suloinen siivousliina – kuvallinen ohje virkattuun tiskirättiin

Houkuttelisiko pieni välikäsityö kaikkien isojen projektien keskellä? Tässäpä siihen juuri sopiva idea! 

Virkatut tiskirätit on ainakin meidän taloudessa jokapäiväisessä käytössä, joten niiden virkkaaminen on aina ajankohtaista. Monesti liinoja tuleekin virkkailtua esimerkiksi reissussa, sillä ne ovat sopivan pieniä projekteja kuljettaa matkassa. Ja, jos omat varastot jo pursuilee liinoja, voi niitä antaa tuliaisina vaikkapa tuttaville ja sukulaisille!

Oman kokemukseni perusteella tärkeintä virkatussa tiskirätissä on se, että pinta on tarpeeksi ilmavaa ja löysää, jotta se kuivuu mahdollisimman nopeasti, eikä ala tuoksua tai tuntua epämiellyttävältä käytössä. Sen takia tähän malliin valikoitui melko harva pintakuvio, joka on muuten yllättävän nopeaa tehdä, kun vauhtiin pääsee! 

Lisäksi tietenkin liinan koko on tärkeä tekijä. Itse pidän reilun kokoisista liinoista, mutta toisilla käytössä on eniten pienemmät liinat. Vain kokeilemalla selviää, mikä on sinulle sopiva koko! Tämän ohjeen mukaan tehty liina on aika keskimääräisen kokoinen, noin 21 x 21 cm ja kerästä riittää kahteen ohjeen mukaiseen liinaan lankaa. Jos siis haluat reilusti isompia, varaa enemmän lankaa. Pienempiä sen sijaan tulee ainakin kolme kappaletta yhdestä kerästä. Liinan kokoa on helppo muuttaa virkkaamalla aloitusketjusta pidemmän tai lyhyemmän, kunhan aloitusketjun silmukkamäärä on kahdella jaollinen! 

Lanka: Himalaya Deluxe Bamboo n. 40 g (60 % bambu, 40 % puuvilla, 100 g = 250 m)

Tarvikkeet: koukku 3,5 mm tai käsialan mukaan, päättelyneula ja sakset

Tiheys: 10 cm = 10 pintakuvion pylväsparia

Koko: 21 x 21 cm

Lyhenteet:

kjs = ketjusilmukka

s = silmukka

p = pylväs

krs = kerros

Ohje: 

Virkkaa aloitusketjuksi 46 kjs.

1.krs: Virkkaa 1 p 4. kjs:n koukusta laskien viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi (koukulle jää 2 lankalenkkiä), hyppää 1 kjs yli, tee toinen pylväs viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi seuraavan kjs:n. Ota langankierto koukulle ja virkkaa pylväät yhteen vetämällä langankierto kaikkien kolmen koukulla olevan lenkin läpi. Virkkaa sitten 1 kjs. *Virkkaa 1 p viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi samaan silmukkaan edellisen p:n kanssa, hyppää 1 kjs:n yli, tee toinen pylväs viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi seuraavan kjs:n. Virkkaa pylväät yhteen. Virkkaa 1 kjs.* Toista * – * koko krs:n ajan, kunnes jäljellä on 2 s. Virkkaa vielä yksi yhdistetty pylväspari, ja tee lopuksi vielä 1 p viimeiseen s:aan. Käännä työ.

2. krs: Virkkaa 3 kjs (= ensimmäinen pylväs), *virkkaa 1 p viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi samaan silmukkaan edellisen p:n kanssa, hyppää 1 s:n yli, tee toinen pylväs viimeistä langanvetoa vaille valmiiksi seuraavaan kjs-lenkkiin. Virkkaa pylväät yhteen. Virkkaa 1 kjs.* Toista * – * koko krs:n ajan. Virkkaa vielä yksi yhdistetty pylväspari, ja tee lopuksi vielä 1 p viimeiseen s:aan. Käännä työ.

Toista 2. krs:ta vielä 21 kertaa tai kunnes liina on haluamasi kokoinen. Katkaise lanka ja päättele langanpäät. Käytä ja pese!

Ohje löytyy myös videomuodossa YouTube -kanavaltani TÄÄLTÄ!

Jos jaat somessa kuvia ohjeillani tehdyistä käsitöistä, kannattaa tägätä @luomalla, niin pääsen minäkin ihastelemaan lopputulosta!

2 ajatusta aiheesta “Suloinen siivousliina – kuvallinen ohje virkattuun tiskirättiin”

  1. Tuovi Savolainen

    Hei. Olen virkannut tällä ohjeella tiskirättejä. Kiva ohje. Aika helppo, kun oppii sen. Isoäidinnelölläkin tulee kivan nököisiä. Olen hurahtanut nyt virkkaamaan tiskirättejä oikein urakalla. Eri värisistä langoista. Sisustukseen sopivia. Jouluksi sitten punaisia.❤️

  2. Tuovi Savolainen

    Hei! Olen virkannut tiskirättejä tällä ohjeella. Kivaa puuhaa. Erivärisistä kiva virkata sisustukseen sopivia. Jouluksi punaisia sitten.❤️

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top